Orbán és a visszhangok

2019.01.10

Megvolt az év első kormányinfója, amelyet rendhagyó módon Magyarország miniszterelnöke tartott. A nagyjából kétórás időtartamú, sajtótájékoztatóval egybekötött happening után, ahogy az már csak lenni szokott, a mi pallérozott elméjű ellenzékünk akcióba is lépett, és ki-ki megtette a maga sommás bejegyzését. Az alábbiakban a teljesség igénye nélkül válogattunk néhány gyöngyszemet a mi derék ellenzékünk politikusainak és sajtómunkásainak tollából:

1. Szél Bernadett

"Milyen miniszterelnök az, aki miután nagy csinnadrattával bejelenti, hogy végre hajlandó megtartani egy sajtótájékoztatót, kitilt médiákat? És ez a kamu, hogy nem elég nagy a terem... Miről szól pontosan ez a játék? Ez a cinkelt rendszer, ami a látszatra és a kamura épít, ez mérgezi ezt az országot. Látszatsajtótájékoztató kamudemokráciában."A képviselő asszony eszerint nincs tisztában (dehogyis nincs, a kis demagóg!) azzal a ténnyel, hogy a kormányinfók - ahogy eddig és ezután is - meghívásos alapon működnek, következésképp a kitiltás fogalma így értelmezhetetlen. Megjegyzem, ha valaki figyelmesen követte az eseményeket, szembesülhetett a ténnyel, hogy az ellenzéki sajtó színe-java meghívást kapott, mivel jelen volt és kérdéseket tett föl többek között az Index, 444, HVG, ATV, 24.hu, Népszava, RTL KLUB, és még sokan mások, a külföldi sajtóberkekből pedig a FAZ, a Die Welt, a Politico és a Financial Times egészen biztosan jelen voltak.


2. Gyurcsány

"Aki a diktátort demokrataként kezeli, az segít fenntartani a diktatúrát."Igazad van Feri, bár ha a jövőben minden alkalommal diktátorként említjük becses nevedet, félek, vérig sértjük a világtörténelem nagyszerű diktátorainak emlékét, márpedig azt a világért sem szeretnénk, mivel hozzád képest ők talpig úriemberek voltak. Igen, még Sztálin is!

3. Hadházy

"Orbán mai sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a kormány részéről zéró tolerancia van a korrupcióval szemben :) Ebből csak két dolog következik:

1) Sok újságíró köszönheti az életét Zoboki Gábornak, aki Orbán új palotájának átépítését vezette. Ha nem lenne jó mérnök, rájuk omlott volna a plafon.

2) Ez után a mondat után a sajtótájékoztató egyetlen pillanata sem ér meg egyetlen sor elemzést, reakciót sem."Hadházy kétségtelenül számos tapasztalattal rendelkezik korrupciós ügyekben, mivel java részüket maga követte el, ám valahogy a leírásából mégis hiányolom az érveket... Nem alapfeltétele a politikusi létnek az érvelés, hogy a bizonyításról ne is beszéljünk? A kérdés természetesen költői volt. De ismerjük a mondást: saját bűneiddel vádold a másikat!

4. Hont

"»A miniszterelnök nem hagyja magát beleprovokálni ilyen válaszba«. Az »ilyen« alatt azt értjük, hogy általában válaszba. Legalább ennyi elhangzott. Meg hogy üzleti ügyekkel nem foglalkozik, ami igaz is, a lopás ugyanis nem üzlet. Illetve még az is, hogy olyan szituációkat nem vállal, amelyekben »eleve rosszindulatú ember előítéletes kérdéseket tesz fel«. Vagyis gyáva szar. Köszönjük, maradjunk ennyiben."Hont (kivont) Andriska valószínűleg másik filmet nézett, a sajtótájékoztató két órájába ugyanis igen sok kérdés és válasz kapott helyet és időt, így meglehetősen informatívra sikeredett. A végkövetkeztetése pedig tökéletes látlelete annak a magatartásnak (ej, de szépen fogalmaztam), amelyet Orbán provokációnak minősített. Ha a miniszterelnök felült volna erre a vonatra, mi, a tényleges többség igen nagyot csalódtunk volna benne. Persze ezt Hont aligha képes értelmezni.

5. 444

Sajtótájékoztatót tartott Orbán Viktor, eljátszotta, hogy bármit lehet tőle kérdezni, aztán a legkényesebb ügyben nem válaszolt semmire.A legkényesebb ügy a 444 szerint a miniszterelnöki vő volt. Igen. A migráció, a közelgő uniós választások, az ország gazdasági helyzete, a nemzeti sorskérdések, a demográfia mind smafu Tiborcz István magánszemélyhez képest. Hajrá, haladó újságírás, csak így tovább!

6. Index

Rendhagyó módon olyan sajtótájékoztatót tartott a miniszterelnök, ahol gyakorlatilag bárki kérdezhetett. Kiderült, mit gondol a médiaügyekről, barátai és rokonai meggazdagodásáról, az illiberalizmusról és az O1G-jelenségről.Az Index némiképp rácáfol ideológiai társmédiájára - a tekintetben mindenképp, hogy nem tagadja, Orbán állta a sarat és megválaszolta még a legostobább kérdéseket is -, ám a fontossági sorrendje megegyezik azzal. Az O1G primitív prolisága szerintük is kiemelt téma, igazolja mindezt, hogy jelenségként definiálják. Na gyerekek, ha az elorozott trágárság - mert még arra sem voltatok képesek, hogy saját trágárságot eszeljetek ki, még ez is meghaladta csekély képességeiteket - szerintetek jelenség, akkor ismét bizonyítottátok, hogy alternatív valóságban tobzódtok nap nap után. Őszintén kívánom nektek, hogy ne kelljen szembesülnötök valódi jelenségekkel, amelyek kialakulásának okaira és várható következményeire egyébként magatok is rábukkanhatnátok némi kutatómunka után, ha vennétek a fáradságot az ENSZ adatainak böngészésére. Persze ti nem igazán akartok ezekkel az adatokkal szembesülni...

Polgári Szilvia - Politikai látleletek
Minden jog fenntartva 2018-2024
Az oldalt a Webnode működteti Sütik
Készítsd el weboldaladat ingyen!